| www.selkaydinvamma.fi |
    

Vamman seuraamukset - Syringomyelia
30-10-2003 / AD

Kun tapaturman jälkeen akuuttivaiheen hoito on toteutettu (esim. selkärangan murtuma on leikattu) ja lääketieteellinen tilanne on vakiintunut, ei vaurio selkäytimessä yleensä pahene. Sen sijaan osittaisessa vauriossa toimintakyky voi kohentua pitkäänkin. On kuitenkin olemassa tiettyjä tilanteita, jotka voivat selkäytimen tilannetta huonontaa. Yksi tällainen riesa on nimeltään syringomyelia.
Selkäydin on selkärangan sisällä ohuen nestevaipan ympäröimä ja myös ytimen sisällä kulkee aivan ohut nestekanava (keskuskanava). Selkäydinnesteettä syntyy hiljalleen lisää ja sama määrä nestettä myös poistuu, eli selkäydinnesteellä on oma kiertonsa. Tapaturman jälkeen tämä nestekierto saattaa häiriintyä aiheuttaen ongelmia. Selkäytimen keskuskanava voi laajentua tai ytimeen voi muodostua onteloita.

Syringomyelia voi johtua useasta eri syystä. Jos kyseessä on tapaturman jälkeinen tila, puhutaan “posttraumaatisesta syringomyeliasta”. Tällaisia muutoksia voi tulla vaurion sekä ylä- että alapuolella. Hankalimmillaan paraplegia voi hiljalleen muuttua korkeaksi tetraplegiaksi, eli tilanteeseen on syytä suhtautua vakavasti.

Yleisin ensioire on selittämätön kipu esim. yläraajassa. Muita oireita voivat olla tuntohäiriöt ja lihasvoiman aleneminen, lisääntynyt spastisuus sekä autonomisen hermoston taholta tulevia oireita (esim. poikkeava hikoilu). Luonnollisesti osalle em. oireista voi olla muitakin syitä. Tilanne on usein kuitenkin syytä huolellisesti selvittää ja parhaiten se tapahtuu syringomyeliaa epäiltäessä magneettikuvauksella.

Oireinen, hankala syringomyelia tulee noin 4-5 %:lle tapaturmaisesti vammautuneista. Oireettomia nesteonteloita voi olla jopa 15-20 %:lla. Oireiden ilmaantuessa voidaan tilannetta joskus jäädä vain seuraamaan, mutta useimmiten tarvitaan neurokirurgin suorittama leikkaus. Tällöin tavoitteena on yleensä lähinnä tilan pahenemisen estäminen, mutta osa oireista myös korjaantuu.
Aseta aloitussivuksi | Lisää suosikkeihin | Yhteystiedot | Webmaster | Sivukartta
   Copyright © 2003 Selkäydinvammasäätiö